2007. május 1., kedd

KRAX project / responding to urban conflict

Ez a kérdés most már bennünket is érinthet. A Krax project az új és a helyiekkel nem egyeztetett városfejlesztési tervek elleni tiltakozásképpen jött létre. A tervek elsősorban a piaci igényeket és a turizmus fejlesztését tartják szem előtt és nem veszik figyelembe a fejleszteni kívánt területek szociális jellegét az ott lakók jó közérzetét.
A "társadalmi kreativítás" által érthetővé és mindenki által láthatóvá válik az az energia és vélemény, amely a lakók részéről idáig nem kapott hangot.
A város átalakítása helyett ezekre a hangokra figyeljünk, és más alternatívákat is tegyünk láthatóvá, próbáljunk elfogadni.
A helyzet a Barceloneta-t is érinti, amelynek most már mi is öntudatos lakói vagyunk 3. hónapja.
A városrész népszerű halászok lakta terület, amelyet 1753-ban alapítottak. 2006-ban született meg az az átalakítási terv, amely szerint például az évszázados épületekbe lifteket építenének. A projekt a lakók legalább 50 %-ának egyetértésével indulhat el. Mindez számtalan konfliktushoz, bizonytalansághoz, spekulációgyanúhoz vezethet, ráadásul a terveket még nem egyeztették a lakókkal.
Hát lehet ezt így is, összefogás és kreatívitás kérdése, cikkeznek, együtt gondolkodnak és gonolkodásra késztetnek és nem hagyják magukat kiszolgáltatni.
Krax project

Nincsenek megjegyzések: