2007. február 4., vasárnap

Español para extranjeros

"Más vale una palabra a tiempo que cien a destiempo." (Miguel de Cervantes Saavedra)
Egy szó a megfelelő időben jobb, mint száz a rossz pillanatban.

Elhatároztam, hogy elmegyek a hivatalos nyelviskolába, államilag támogatott, meg minden szempontból a legjobb, úgyhogy vártam türelmesen január 30-ig. Erre tényleg érdemes várni mert legjobb tanárok, legolcsóbb, és legintenzívebb. A lelki tortúrán még nem vagyok túl, és egyelőre nem a savanyú a szőlő érzés beszél belőlem, most még csak leírom a tényeket.
Tehát mindenki vegye elő a közhivatalokban szerzett legutóbbi negatív bürokrácia élményét, amikor az adminisztráció csapdájában vergődve érezte magát és átláthatatlannak és reménytelennek érezte, hogy eléri, amiért odament. Ez egy ilyen élmény.
5 lépésből áll a felvétel, először el kell menned a pre-registration-re, ez abból áll, hogy reggel 10-től délután 1-ig be kell állni az iskola egyik irodája elé egy kígyózó sorba, az utcán és ha kivártad és eljutsz odáig kapsz egy számot, miután bemutattad az útleveledet. Kétségbeesetten távoztam a helyszínről, amikor ezt megláttam. Hazaérve hosszú percek után nyugodtam csak meg, mélyen magamba néztem, végülis erre vártam idáig, végülis itt van öt percre, végülis 15 fokban ki lehet bírni az utcán 2-3 órát, ez az egyetlen esély stb, így legyőztem minden ellenérzésemet, lenyeltem könnyeimet és visszakullogtam megszégyenülve. Beálltam a sorba becsületesen, nyugodt arccal várakoztam, még akkor is, amikor egy kedves szemüveges hölgy kijött és mondta a kint várakozó 150 embernek, hogy sajnos tönkrement a számítógép, úgyhogy attól a pillanattól kezdve nem mozdult a sor 1 órán át, amíg ki nem találták, hogy na jó, akkor papírra leírják a jelentkező útlevélszámát és megkapja manuális úton azt a Bizonyos Sorszámot.
Sikerült sorszámhoz jutnom, boldogan ugrándozva vártam a délután 6 órát, amikorra a sorszámokat kisorsolják és beosztanak a tesztre, amit mindenkinek meg kell írnia, akár kezdő, akár nem. 2 nappal később mehettem is a tesztre, újabb kígyózó sor, ezúttal a 7. emeletre kellett mennünk (eggyel beljebb!) úgyhogy most csak 2 emeletnyi sor állt, nem baj én még az elejére kerültem. Ezután beraktak a kezdők tesztjére, saját közlésem alapján, hogy még sajnos csak 2 hónapot tanultam spanyolul. Bent rendkívül kedves tanárok, a logopédus és csökkent képességűekkel rendszeresen foglalkozó szakemberek türelmével elmutogatták és mondták a 90 %-ban kínaiakból álló tesztíró brigádnak és persze nekem is, hogy mit kell csinálni. Először 5 szót le kellett írni, amit kivetítettek eléd (ez lehet, hogy azt nézte, hogy egyáltalán tudsz-e írni-olvasni?), utána mondtak 5 szót, majd egy mondatot, majd le kellett írnod annyi szót, ahányat ismersz. Ezután jön a 4. lépés, a teszt eredménye, amely február 7-én derül ki, itt pedig valami titokzatos elv alapján kiválasztják a tanfolyamra bejutott jelentkezőket, itt is be van építve a rendszerbe a sorsolás, tehát szerencse is kell, nem csak kitartás. Ha félig van szerencséd, akkor várólistára kerülsz, ha nincs szerencséd, akkor nem jutottál be kész. A bejutottaknak másnap regisztráció minden szintnek egy óra áll rendelkezésére, és ha kicsúszol az időből (fokozódó feszültsééég) akkor a várólistások jönnek, tehát még mindig van esélyed várólistásként, mert oroszlánként lesben állva a megadott időben azonnal lecsaphatsz, ha valamelyik felvételt nyert link ember elalszik vagy lekési a vonatát, eljön a Te időd és lehet regisztrálni mégis.
Itt még nem tartunk várom visszafojtott lélegzettel tehát február 7. 14:00 órát. Előtte pedig még a malacelhagyás akció, az is még egy nagyobb lélegzetű esemény lesz. Azaz a költözés...

5 megjegyzés:

revambrus írta...

revambrus

revambrus írta...

Hola Regina! Que tu hace? Yo vee un pelicula en Festival de Peliculas. Esta pelicula de János Szász es muy bien. Regina yo viy al dormir, buena semana; Ambrus

Shyel írta...

Ohhh ... zajlik az élet? :)
Szorítok ezerrel, hogy sikerüljön bejutnod a nyelviskolába (már csak az ott rád váró élmények miatt is ;) ...)

Shyel írta...

Ja! Ez itt a reklám helye (majd moderáld ki, ha úgy gondolod): http://blog.coramonde.hu ... igaz, velem nem történik annyi minden, de hát blogol a fél világ, miért pont én ne? :D

regina boros írta...

coramonde köszi már akartam nézni, hogy ki vagy, de nem jött be a bloggeren a blogod, örülök, hogy nézed a blogomat meg köszi megint és jó érzés tényleg.