2008. december 16., kedd

történelmi hideg

Szokatlanul hideg van folyamatosan, minden reggel arról szólnak a hírek is, hogy elég meglepő hómennyiség keletkezett a hegyekben. Ugyanakkor kiderülnek szép lassan a ravaszságok a fűtéssel kapcsolatban: a gázolajat egyszerre kellett megrendelni, amivel fűthető a ház és ennek már a fele elfogyott egy hónap alatt. Nem vagyok biztos benne, hogy olyan jó, így "Nagy Válság" idején, ha havi 150 EUR-ba kerül csak a fűtés. Ráadásul ezt a házat nem lehet egyszerűen gazdaságosan fűteni sem szabályozni megfelelően, még így is fázom folyton, persze én mindig fázom. Aztán éjszaka rendszeres a híres Tramuntana, ami tulajdonképpen az északi szelet jelenti, de valójában a hegyek közelében lakóknak általánosságban van benne részük. Mi is a Pireneusok túloldalán lakunk, ahol találkozik a hegyvidék a Földközi-tengerrel. Ez a szél minden éjszaka iszonyúan szétrázza a házat, mintha valami hatalmas vihar lenne, legendák keringenek egyébként, hogy az errefelé lakó emberek kicsit megőrülnek emiatt, és pl. Van Gogh is ebbe őrült bele, jó ő mondjuk egy másik Tramuntana hatása alatt volt.
Amúgy hétvégén megint jártunk Roses-ban, végre megszűnt a bezártság mivel az autót visszahoztuk, most minden sokkal jobban ment, mint odafelé, semmi félelem és rettegés a kamionosoktól, most csak egymást szivatták.
Tegnap viszont az a rettenetes hír ért, hogy a falunkban lévő kávézó majdnem két hétre bezár az ünnepek alatt és egyszerűen nincs más kávézó. Na, hát ilyen tragikus állapotok fordulhatnak elő errefelé, mehetünk minden nap autóval kávézni.

Nincsenek megjegyzések: