2007. június 24., vasárnap

petárdák éjszakája

"The City Council reminds you that children should be especially careful. With the arrival of Sant Joan, Barcelona City Council is distributing the leaflet produced by the Barcelona Fire Service, "Utilitzem la pirotècnia amb seny", with advice on handling fireworks and bangers. The leaflets will be a"ailable at the Citizen's Advice and Information centres and other municipal centres." Egyébként én kiegészíteném azzal, hogy nem a gyerekeknek kell óvatosank lenni, hanem a gyerekektől kell tartani, mert ők csinálják ezt az egész őrületet.

Napok óta petárdák robbannak, dübörögnek ma végre elérkezett az est, amikor San Juan azaz Szent Iván napját, éjszakáját megünnepelhetjük. Ez ugye a nyári napforduló ünnepe alapvetően, június 21-én ugyanis az északi félteke leghosszabb nappala és legrövidebb éjszakája van. Ja és csillagászati okokból, amit én nem értek nagyon ez mégis 24-ére esik most már. Ezt ugye a hagyomány szerint nem is a nap felkeltével kezdik ünnepelni, hanem az ünnep előestéjén.
És mivel az éjszaka a sötétség és a halál birodalma, az évnek ezen a pontján minél messzebb kell űzni az ártó szellemeket a fény erejével. Az emberek ezért tüzeket raknak és a fényt megidézik.
Hát ilyesmi (itt találtam jó infokat).
Mindjárt bejön az ablakon is.. Éppen folyamatosan robbantgatnak ugyanis, miközben ezt írom.
A petárákat napközben hosszú tömött sorokban vásárolják, tessék így néz ki, csak itt nincs sor.

Továbbá coca nevű süteményt esznek, amin zöld és piros gyömölcsdarabok vannak, valamint fenyőmag. Kipróbáltam és hát megdöbbentem, hogy mennyire béna süti és ráadásul értelmetlenül drága is. Nem baj, többet nem veszek, amúgy nincs is gondolom csak ilyenkor.

11 megjegyzés:

ambrascet írta...

Én a robbanós petárdákat mindíg is utáltam. Kizárólag azokat szeretem, amik fényjátékot csinálnak. Szerintem olyannak kéne űúzni a sötétséget! Nekem olyan római gyertyám van, ami 30 m. magasra kilövell szines rakétákat, minimális hangeffektusokkal. Az szerintem békés

Névtelen írta...

Én magam speciel ezeket a petárdás dolgokat nem szeretem, mert nem szépek és értelmetlenek. Ellentétben a tüzijátékkal, ami ugyan durran, de gyönyörű tud lenni. Egyik szomszédom mesélte, hogy az apukájának a 60. születésnapjára rendeltek tüzijátékot. 10 percig tartott és mindössze 40e ft-ba került. Nem vészes egyáltalán, azt hiszem, egyszer mindenképpen ki fogom próbálni, hogy rendelek ilyet csak az én saját családomnak. Hadd örüljenek! :D

Névtelen írta...

Megnéztem: "csillagászati okokból" június 21-én (néha 22-én) van a napforduló (vagyis ekkor a legrövidebb az éjszaka). A népszokás szerint viszont Szent Iván napjához (éjjeléhez) köthetők az ezzel kapcsolatos ünnepségek, ami viszont június 23. Szent Iván pedig tulajdonképpen Keresztelő Szent János.
Google, Wikipedia rulez. :)

Marci írta...

itt lassan már nem petárdával durrogtatnak, hanem robbantgatnak

remélem most hogy elmúlt az ünnep, végre abbahagyják

regina boros írta...

én pedig végre felfedeztem a füldugó gyakorlati hasznát, ugyanis hiszitek vagy nem, de még most is petárdáznak kb. egy hete non-stop. Engem az is érdekelne, hogy ilyenkor hányan sérülnek meg, mert ennyi robbanást nem hiszem, hogy mindenki ép bőrrel meg tud úszni..

regina boros írta...

köszi Attila : )
egész pontosan: "az Iván név a régi magyar Jovános, Ivános alakjából származik, illetve a János névnek szláv formájából. Eredetileg héber-görög-latin-orosz-magyar eredetű név, jelentése Isten kegyelme, Isten kegyelmes. Így már érthető, hogy a Szent János havának Szent János éjszakája az nem más, mint Iván napja június hónapban: 24-e."
na akkor ez is kiderült..

regina boros írta...

Sifi:
Igen szerintem én is pont így gondolom! Csak itt annyira természetesen mászkáltak a családok a kis petárdakészleteikkel, hogy egészen fura volt nekem... Apuka csendben dobálta a petárdákat, anyuka csillagszórózik valami nagyobb típusúval, a gyerek pedig óriásrakétákat lövöldöz fölfelé az égbe. Még azon gondolkodtam, hogy mi van, ha valaki vízszintesen lő ki egy ilyen rakétát? mondjuk a többi ember közé.

Névtelen írta...

"Még azon gondolkodtam, hogy mi van, ha valaki vízszintesen lő ki egy ilyen rakétát? mondjuk a többi ember közé."

Hmmm. Baleset?

regina boros írta...

:) például. vagy valaki nem olvassa el rendesen a használati utasítást

Névtelen írta...

:) Korrekt tömegoszlatás ... ?

regina boros írta...

én inkább felülről oszlattam volna a tömeget, de még azt is megmondták, hogy inkább zárjuk be az ablakot nehogy berepüljön a tüzijáték.