2008. július 14., hétfő

Manlleu és Torelló

Újabb kisvárost fedeztünk fel a Pireneusok felé vezető rögös, hegyes-völgyes úton. Egy nagy erejű folyó partján fekszik Manlleu, egészen közel Vic-hez, egykor elég erős iparral rendelkezhetett. Ma már inkább kihalt ipari csarnokok sorakoznak, a híres kábelgyár (valószínüleg híres) viszont tartja magát nem is rosszul. Az állomásról indulva meglepően nyugodt, rendezett faluban találtuk magunkat, egy főutca/rambla vezetett a faluba, mindkét oldalán házak sorakoztak, azokon túl pedig egyből a természet, szántóföld vagy napraforgómező formájában, esetleg egy-két további ipari létesítmény. Érdekes elrendezés, nem láttam még egyik faluban sem ilyen furcsán összeépített tereket és ilyen németesen rendezett, vadonatúj utakat sem, a rengeteg közlekedési tábláról és fekvőrendőrről nem is beszélve. A közlekedésbiztonságra valószínüleg komolyan adnak. A belvárosba érve, óriási, Ripollt megszégyenítő főtéren találtuk magunkat, az egyik sarkában gyorsan meg is ittunk egy kávét, egyébként ez az egy hely volt nyitva vasárnap lévén. Valami német söröző lehetett, mert tele volt német söröskorsókkal. Ezután megnéztük a templomot, ami tökéletesen el volt látva mindenféle rámpával és lifttel, szóval megközelíthető mindenki által. Végül kerestünk egy bárt, ahol gyorsan bedobhatunk némi ételt, találtunk is, csodálatosan finom menüt ettünk, megdöbbentően drágán, de ez már csak ilyen, még mindig jobb változat, mint amikor megdöbbentően rosszat eszünk, szintén megdöbbentően drágán.

kábelgyár kilátással
főtér
kertitörpe helyett
csokierőmű, na jó sár
ipari műemlék
falmászó szakkör

A várost volt időnk még egyszer átfutni nagyjából, mert kerekedett egy óránk a pont lekésett vonat indulásáig. Nem mentünk haza, hanem továbbálltunk a következő városba Torellóba.
Kb. 10 perc távolságra van a két hely egymástól, Torelló mégis teljesen más jellegű hely, de ezt már megszokhattuk. Van egy jó templomja meg egy nagyon régi szintén elég jó főtere, amúgy nagyon hegyes-völgyes, van szörnyű folyója, aminek két oldalán betonfal, azon a betonfalat számonkérő és elítélő graffiti valamint jó nagy szélességben házak húzódnak, ezek az ilyen csatorna-folyó területek nem a legszebb részek. Volt viszont klassz bár, itt már csak vizet ittunk, illetve félig meghallgathattuk Tracy Chapman 15 évvel ezelőtti lemezének felét. A hely tele van tuningautókkal, meg motoros vagányokkal, viszont van óriási, szép eldugott kert is. Találtunk egész jó street art-ot is.

TORELLÓ


főtér
street art és városképfolyó betonfal között

Nincsenek megjegyzések: