2009. szeptember 19., szombat

Vilamaniscle és a St Quirze de Colera kolostor

Igazság szerint a felhők ma egészen jók voltak. A környéken bevadultak a mezőgazdasági létesítmények és vagy tömény trágyaszag, vagy mindenféle erjesztő vegyület maró szaga árad a házba. Ezért aztán a kimozduláskényszeremnek eleget téve el is mentem itthonról. Mondjuk azt nem gondoltam, hogy az autó majd erős amortizáción megy keresztül, mivel az út egy részét kavicsos földúton kellett megtenni, ami már csak a cél közelében derült ki mindenféle változatos korokból ott maradt görgős fekvőrendőrökkel tarkítva és nehezítve a helyzetet, szegény mindenre kiképzett BMW terepjárók idegesen előzgettek.

Először a Rabós és Gariguella között elterülő zsákutcaszerű településre mentünk el: Vilamaniscle a neve és van egy elhagyatott templomja meg néhány érdekesen elrendezett utcája és menő, régi házai, összességében jó hangulatú település 7 pontot tudok rá adni (10 a maximum).

A Castell de Vilamanscle maradványai
Háromemeletes erődített kastély,
nem igazán sikerült helyreállítani eddig,
barokk stílusú elemek is találhatóak benne.
utcaképek
street art
vissza a valóságba (Agricola magyarul a helyi TSZ)

Ezután továbbmentünk a kb. 20 percre található S. Quirze de Colera kolostorhoz, amely éppen felújítás alatt áll, de lehetett érdemi fotókat készíteni róla és a környékről:


képeslapfotó (csak a történeti hűség kedvéért)

A Szent Bencés Apátságról annyit érdemes tudni, hogy az Albera hegységben, szép természeti környezetben található úgy is mondhatnám "érintetlen táj". Errefelé is számos dolmen és menhir lepi meg a természetjárókat. A kolostor mellett egy étterem is található, ahol volt szerencsénk meginni egy kávét az étterem maga csapnivalónak tűnt, többek között egy óriási előre lesütött krumplihalom volt látható a látványkonyha sarkában, erre mit szólna Gordon Ramsay? (fuckin hell...)
Visszatérve a száraz tényekhez a kolostort a 8. században alapították. 935-ben Bazilikává avatták a korabeli építészeti stílus jegyei ma is megtalálhatóak rajta (mint például a halgerinc formájában rétegezett kövek). Az épületet egyszerű rusztikus stílusú részek egészítik ki. 1285-ben a francia hadsereg vert tanyát a kolostorban 1288-ban pedig kifosztották Jaime mallorcai király seregei. Később a kolostort megerősítették, de egyre inkább elveszítette befolyását. A 15. század közepén a hosszú és fontos bencés időszak véget ért. Napjainkban éppen készülnek helyreállítani egy nagy és támogatott projekt keretében. A látogatás szerintem párosítható egy Sant Pere de Rodes féle kirándulás mellé is.

a táj és az autónk teteje (direkt)

Nincsenek megjegyzések: