2010. október 29., péntek

Les Sucettes

A minden részletében magával ragadó Serge Gainsbourg - Les Sucettes videoklip.
Letiltva a beillesztés, de itt megtekinthető.

A lassú ejtőernyős nyitókép után a táncosok háttérvibrálásával indul a két énekes döbbenetesen kifinomult impulzusokkal teli játéka. Az akkor 17 éves, de a legkevésbé sem ártatlan France Gall és Serge Gainsbourg játszanak egymással.

A következő szakaszban Gainsbourg tekintete a távolba réved, majd amint Gall elnéz másfelé, abban a másodpercben tapad vissza Gainsbourg tekintete Gallra.

Tökéletesen összehangoltan történik minden rezdülésük, a táncosok pedig egyszerre idézik a klasszikus báli hangulatot és a modern discok felszabadultságát.
Gainsbourg a holló szájából sajtot kihízelkedő rókaként nézegeti a lányt, aki viszont "ártatlan" fejrándításokkal és épphogynem hajcsavarásos évődő tekintetével válaszol kihívóan kerülgetve a vadászt.

Ha már értjük is, hogy miről szól a dal, kap egy újabb mélységet a játék. Egy Annie nevű kislány szereti a nyalókát - ezt a sort énekli újra és újra édes hangján Gall és ezt egészíti ki hol nyájasan, hol látszólag rezzenéstelen arccal Gainsbourg azzal, hogy "az ánizsost".

A táncosok mozdulataikkal tökéletesen gerjesztik és támasztják alá az amúgy is izzó levegőt és az érzelmi hullámokat, a kameramozgás pedig fantasztikusan természetes lendületet ad és fokozza a játékosságot.

Gainsbourg és Gall tökéletesen egymásra hangolódva játsszák az ősi ösztönös macska-egér / férfi-nő játékot némi ártalmatlan lolitás aláfestéssel.

A klipp tökéletes: az egyik legnagyszerűbb és legkifinomultabb alkotás amit valaha láttam. Készült 1967-ben.

online:


offline:
Print it in Moleskine MSK format

Nincsenek megjegyzések: