2010. október 17., vasárnap

Villány újabb arcai

Meglepő fordulatként ismét Villányban jártam, többek között a Sauska Pincét tudtam közelebbről megismerni és boraikat megadott sorrendben megízlelni, majd a Tenkes csárda gulyásleveséből tömhettem mérhetetlen mennyiséget magamba. Levezetésként Malatinszky kúriáján kóstoltunk még további 8-10 bort.

Sauska laborborászatában jól éreztük magunkat, leszámítva pechünket a nekünk szentelt körbevezető emberrel, aki ledarálta nekünk a pince működési folyamatát, hangsúlyozva a tradíció szót, amelynek megítélésem szerint kevés köze van a pincészetben alkalmazott technológiákhoz. Leültünk fényes asztalokhoz majd gépiesen végigkóstoltattak velünk hatféle bort, közölték a cimkére írott évszámokat és fajták adatait. A borokhoz nem járt semmiféle étel, szárazkenyér sem, ezért társaságunk egy része hisztérikusan ideges állapotba kerülve várta néhány órával később, hogy kihozzák a kétszemélyes Kemencés tálat a Tenkes csárdában, ahol egyébként a mosdóban a törülközőtartón a Tenkes kapitánya című film szórakoztat bennünket kéztörlés közben.

Tenkes Csárda zsírkompozíció
Sauska Pince tradíció és technológia
Az elképesztő lakmározás után Malatinszkyhoz mentünk, aki emberi szavakkal, sokféle jó borral és mértéktartó tréfálkozással javította fel az itt eltöltött napunk átlaghangulatát.

Nincsenek megjegyzések: