2011. augusztus 8., hétfő

szentendrei tévutak

Nem szívesen megyek Szentendrére "kikapcsolódni", ahogy a városligetbe és a Margit-szigetre se járok vasárnap délutáni andalgásra, mert nem az én műfajom ez a bermudás, családi felvonulás (egyelőre). De azért valahová csak el kellett menni, ki a városból, és mivel a "hová menjünk?" kérdésre az első gondolat, ami beugrott a délután olvasott "megtaláltuk Szentendre két legjobb helyét" poszt volt, amellyel ugyan tudat alatt korántsem értettem egyet, mégis az egyik hely hangulata megragadott és gondoltam miért ne, hátha Szentendrén is lehet egy jó hely, próbáljuk ki.
Persze a hangzatos címekkel mindig csínján kell bánni, az ilyen jellegű kijelentés, hogy megtaláltam a világ legjobb ilyen vagy olyan helyét, akkor lehet mérvadó, ha a világon mindenhol jártam már és az összes helyet végignéztem.

A szentendrei Dorothea Café sajnos nem jó hely, erre a tényre a kis szűk téren elhelyezett, értelmezhetetlen "cserepes" művirágok is felhívják a figyelmet, jelzésértékűek, közben ugyan a stílusos kisasztalok, székek, párnák a krétával írt felirat meg mind az ellenkezőjét sugallja: ez egy jó hely, megtaláltad a titkos kis szigetet Szentendre lehúzó gépezetében.

De nem. Leülünk, egy rendkívül kedves, jófej pincér kijön, nyugodtak vagyunk, egészen addig, amíg a kávén imbolygó szörnyszülött tejhab bele nem mászik az aurámba. Mivel irdatlan bögrében hozzák, amelyet még tele is töltöttek olyannyira, hogy az alatta lévő kistányérra ki is ömlik (ami egyébként az egyik gyengém), igazi undor keletkezik bennem, felállok és visszaviszem a kis lényt, és kérek egy presszót, majd ismét eldöntöm, - sokadszorra - hogy ismeretlen helyen elsőre mindig inkább csak presszókávét iszom. A hamar kihozott presszókávéval egyébként nincs már bajom. A süteménybe belekóstolok és abban a pillanatban tenném is le a villát: állott, ami egy sajttorta esetén nagyon kellemetlen tud lenni, nemcsak, hogy nem friss, kifejezetten kellemetlen mellékíze van, rajta eper és málna, az egyik eper rohadt, jó, most meleg van, de ez a sütemény minimum 24 órás. A végén kihozott számla láttán kikerekedik a szemem, hárman 3 süteményért és 3 presszókávéért 3200 forintot fizetünk. Ezt a helyet mindenki icipici házikónak, csodálatos kis helynek emlegeti, gratulálok, akkor örüljünk megint a "csak kicsit" szarnak.

Ezután kipróbáljuk a szintén magasztalt dunabogdányi "friss pisztrángost", persze nagyszerű és egyszerű, piros kockás terítő (fárasztó image kezd lenni), azonban a pisztrángot teljes mértékig kiszárítva kapjuk.

Mivel útitársaim, akik már ettek itt nem erre emlékeztek, rákérdeznek és mint megtudjuk azért lett a pisztráng "rendesen átsütött" mert a közönség 80%-a ÍGY igényli és nem érti a megfelelő állagúra sütött változatot. Ezért kénytelenek voltak váltani. A helyre rákeresve az interneten "gasztroorgazmus" szavakat találok, hát nem tudom.

Azért voltak jó dolgok is, például a társaság. Továbbá a Duna-part. És hát ez a két egység se volt amúgy rossz, csak lehettek volna jobbak is, sokkal jobbak.


8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Iiiigen, a bogdányi pisztrángosnál valóban béna a körítés, fájón ótvaros a környezet (mármint a bodega). Sültet nem szabad enni, a köretek unalmasak. DE! A füstölt pisztrángjuk - amire 45 percet kell várni, v előtte odaszólni - fenomenális!
Omlós, lágy; lenyűgöző ízorgia...
A Dorotheát nem ismerem, majdnem kedvet kaptam hozzá, de a művirágokat olvasván sikeresen elvetted.:)

regina boros írta...

a bogdányi pisztrángosnál az a szomorú, hogy jó volt! és tudják, hogy kell, de a rántás univerzumban cseperedett közönség visszatérítette őket a "jól átsütött" tévútra.

meck írta...

Tudtommal vmi összeveszés állhat ezen minőség csökkenésének hátterében. Ui. az egyik volt tulaj "jól kisütötte", h átmegy Nagymarosra és ott újabb pisztrángos helyet nyit. Hogy a halait vitte-e és az most milyen, arról már nem szólt az informátorom.:)

regina boros írta...

pedig fontos kérdés, mert az ízorgia, "gasztro orgazmus"(?) szavak merültek fel korábban a hellyel kapcsolatban..

Névtelen írta...

:)Fontos kérdés, de ezt már csak akkor tudod meg, ha újra kimész.
Én csak szimpla füstölt orgiáról beszéltem, a teljeskörű orgazmus a hely és a többi összetevő miatt nem biztosított.

regina boros írta...

igen azt máshol olvastam, de ott volt. na jó akkor majd kipróbáljuk a füstöltet legközelebb, illetve annyi remény még van, hogy ha előre szólsz állítólag megcsinálják "rendesen"

Névtelen írta...

Gratulálok, hogy elveszed az emberek kedvét, hogy bejöjjenek Szentendre egyik legjobb helyére, de tényleg, komolyan mondom. Így legalább több marad belőle nekünk. Mivel az írásod stílusából kiderül, hogy egy sznob picsa vagy, és azért, mert van egy internetes blogod, már rögtön étterem-és életkritikusnak képzeled magad, a valamirevaló intellektualitással rendelkező emberek nem fognak adni a véleményedre, az idióták meg igen, így eszük ágában sem lesz betévedni a Dorotheába. Szóval igazán köszönöm Neked!

regina boros írta...

köszi a kommentet, remélem, hogy csak rossz napot fogtunk ki, mondjuk az "én köreimtől" biztosan békén lesz hagyva a hely a jövőben, dehát ez nem sok ember.