2010. június 19., szombat

svéd asztalterítési szokások

Fontosnak tartom a svéd alkoholfogyasztási és szórakozási szokások bemutatása után az elmúlt századok svéd asztalterítési módozatait is bemutatni, mert érzem, hogy ez a téma mindenkit napi szinten foglalkoztat.
A fenti képen azt láthatjuk, hogy képesek voltak ételt egy igazi hattyúban tálalni, ami ugye nem túl higiénikus, de akkoriban nem sokat tudtak olyasmiről, hogy a hattyúk fertőzőek-e vagy sem.
Alább mindenféle műsütemények, rákok, étkészletek találhatóak különböző századokból, de most hirtelen nem tudom melyik melyik.

spárga tálalószett, ha jól emlékszem úgy 200 évvel ezelőttről.
ezek szerintem most is menőnek számítanak
A múlt század fordulóján elhatározták, hogy nem csak ebédre vagy vacsorára, hanem egy kávéra is meg lehet hívni vendégeket, ebben az időszakban jött sok új összetevő: az élesztő, a sütőpor. Ezekhez jött még a már megszokott finomliszt, vaj, tojás, cukor, mandula, fűszerek és máris megterült a kávéasztal. Állítólag legalább hétféle keksznek kellett lenni az asztalon és mindegyiket muszáj volt megkóstolni.


Nincsenek megjegyzések: