2009. június 28., vasárnap

Garriguella

Csak két rövid vasárnapi kirándulásra szorítottam időt, egyébként a házban tespedésnek szenteltem a hétvégét alapvetően.

Az egyik célpont Gariguella volt, amely a felénk vezető autóút mentén sorakozó kis falvak közül kb. a negyedik a sorban Vilajuïga után. Nagyjából ezer fő lakosú hely, ami miatt kiemelkedő, hogy elképesztő agrárkultúrával rendelkezik, a környéken híres Cooperativa Garriguella-ban hatalmas választékban találhatunk borokat, olívaolajokat, likőröket, lekvárokat, eceteket (pl. méz ecetet), természetesen sokféle mézet is, lekvárokat (pl. csokilekvárt, hagymalekvárt), mogyorót, diót, borzseléket, teákat, pástétomokat mindezt kicsit drágábban, mint a boltokban kapható ugyanezen termékek - ami édekes, mert ez itt a forgalmazó kis falubéli képviselete (viszont képzeljünk el egy menő a modern és a klasszikus stílus zseniális ötvözeteként kialakított beltért). A társaság büszke világhíres boraira, amelyek nem ritkán 2,5 kiló szőlőt is tartalmaznak és céljuk, hogy a világ legnagyobb piacain megállják a helyüket kiváló minőségükkel. Fontos megemlíteni még a környék borkülönlegességét, amelyet egyébként errefelé nemcsak itt, hanem majdnem minden boltban lehet kapni: ez a Garnatxa, egy mustszerű kb. 10 %-os alkoholtartalmú édes bor.

A termelőszövetkezet boltján kívül láttunk szép templomot, jó házakat, furcsa félbemaradt utakat és építkezéseket, de hát ezt hol nem látni manapság errefelé... Nagyjából ennyit tudok megosztatni Gariguella-ról és szerintem majdnem mindent elmondtam, amit így első ránézésre el lehet.

szépház

egy meglepő platánsor a szántóföld és a falu között
kellékek
kellemes park szó szerint a természet szívében

Nincsenek megjegyzések: