
Nyilván érzékeltem, hogy országon kívüli úticél várható, tekintve, hogy eurót kellett csomagolnom magammal. Bécsben volt az első állomásunk, egészen pontosan a régóta vágyott Naschmarkt, azaz az osztrák főváros menő piaca.






A következő úticél nem más, mint a híres Taubenkobel (vigyázat kikapcsolhatatlan galambturbékolás a honlapon!) 2 Michelin csillagos étterem volt.


Szakmai beszámolómat és ezzel kapcsolatos általános helyzetértékelő beszédem itt olvasható, röviden annyit mondanék, hogy itt nem egészen voltak felkészülve a valóban érdeklődő vendégre, ránk egy teljesen megszeppent gyakornoklányt állítottak, akit időnként váltott a nagyképű, magabiztos pincér, és az idegesen pattogó étteremvezető asszony, aki egyre nagyobb aggodalommal figyelte az eseményeket.
A gyakornoklány három szóban lerendezte a sok összetevőből álló ételünket, elképzeltem, hogy a chef mit érezne, ha meghallaná, ahogy - miután megkértem, hogy legyen szíves megkérdezni, ha már ő nem tudja, hogy pontosan milyen hal van a tányérunkon - a lány, amint visszajön az asztalunkhoz azt mondja: "csak egy hal", azaz semmi különös. Monty Python sorozatokon és Fawlty Towersen edződött lelkemnek köszönhetően igazából szórakoztam a jeleneten, amelynek kellemes plusz színezetet adott, amikor a fertelmes uborkalevet úgy öntötte elegáns poharunkba, hogy a fehér asztalterítőre kétszer annyi ömlött, mint a pohárba. Előtte a másik pincér jó hangosan eltört egy poharat, de olyan ideges lett, hogy örültem, hogy nem rúgja fel a mellette lévő asztalt.

Utólag átgondolva elképzelhetőnek tartom, hogy mindez némiképpen a kultúrális különbségekből is adódik. Mindenesetre az osztrák elit kiszolgálására szakosodott személyzet nem tudott mit kezdeni azzal, hogy két magyar ember, tökéletes nyelvtudással és az alapanyagok - átlagosnál nagyobb - ismeretével faggatja őket. Még az is lehet, hogy ez ott illetlenségnek számít, Te csak ülj és egyél, ne kérdezz, élvezd, amit eléd tesznek. Étlap azonban nem volt ugye és ételsor sem, ezért magától az ember tényleg nem mindig tudta kitalálni, hogy éppen mit eszik.
Egyszer csak vége lett azonban, megmondom őszintén a cukorgömbös, barackos desszert katartikus élmény volt, becsukott szemmel fogyasztottam és átéltem azt a fantasztikus érzést, amit nem sokszor (mellesleg az Olimpiában rendszeresen: Takács Lajos mangópürés-kacsamájas-tokhalas fogása által).
apricot in glass by Taubenkobel

Hogy mi a tanulság már megint? Köszönöm, egy-két évre ismét elég volt a Michelin csillagból, sőt - elhamarkodott következtetést ugyan nem szeretnék levonni - tartok tőle, hogy ez az egész nem az én műfajom: nem véletlenül kell a Michelin csillag célközönségének ez a csillagos útmutatás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése