2011. november 5., szombat

az ország legkisebb faluja

Ez nem egy mese, hanem a valóság. Csütörtökön, november 3-án elmentünk a Gasztrobizarr hivatalos küldöttségeként Megyerre, ami az ország legkisebb falujának aposztrofálja magát. A programot önmaga teljességében ugyan szerda estétől tudtuk volna csak élvezni, de azért így is jó, sőt nagyon jó volt.

Budapestről kisebb-nagyobb kavarodások után (semmi komoly) úgy 11 órára leértünk. Megyer Veszprémtől kicsit nyugatabbra található: Devecser, Tüskevár, Herend és ezekhez hasonló jó nevű falvak közelében. Kb. 18-an laknak itt, úgyhogy szerintem hihető az a jelző, hogy a legkisebb. Életrevaló emberek lakják, sőt a fejlődés nemcsak egyértelmű útján láthatjuk őket, de kifejezetten aktív programokat, további fejlesztéseket bonyolítanak nagy erőkkel.

A kedvelt és sokat kifejező "stílusos" házak, az önkormányzati épület mind nagyon jól néznek ki. A természetes és a hagyományos stílust példaértékű ízléssel megtartó szobák, termek, házak meghatározzák a falu hangulatát. Azt hiszem nem túlzok azzal, hogy akár Barcelona egyik mellékutcájában is találhatnánk ilyen stílusú szobákat, pl. galériaként funkcionálva.
Itt volt tehát a disznóvágás programba ágyazott falubemutatkozó, mi már csak a szolidabb részére érkeztünk, amikor békésen főtt a vízben, aminek főnie kell, vér már csak nyomokban, töltik a kolbászt-hurkát, néhány csont itt-ott ugyan hever a földön, amelyeket kis fantáziával akár a malac fejének is gondolhatok, de nincs is ezzel baj, nem azért jöttünk, hogy pesti lelkünket kiteregessük és kényeskedjünk, hanem azért, hogy friss levegőt szívjunk és egy igazán jó helyen legyünk, jó emberekkel.

Megyer Önkormányzata tehát bennünket tisztelt meg többek között azzal, hogy hírét vigyük és összességében nagyszerű programsorozattal örvendeztetett meg, kár, hogy nem tudtuk teljesen kiélvezni. Egyébként ez itt nem egy fizetett reklám, hanem az őszinte vélemény és benyomások sora. Itt pedig a hivatalos benyomások.

Nincsenek megjegyzések: